Crkva Sv. Martina / stopa Sv. Martina

CRKVA SVETOG MARTINA U VELIKOJ TRNOVITICI- spomenik nulte kategorije


Trnovitica se spominje već u 12. stoljeću kao posjed vlastelinstva bana Beluša, koji je bio banom od 1142. do 1157. godine, odnosno s prekidima do 1163. godine. Ban je cijenio pavlinski samostan Sv. Marije na Goriću u kojemu su djelovala braća pustinjaci reda Sv. Pavla, prvog pustinjaka samostana Sv. Marije na Goričkim brdima. Kako su redovnici iz samostana štovali pustinjaka Sv. Martina, koji je živio u Zagrebačkoj gori, možda su i oni osnivači crkve Sv. Martina u današnjoj Velikoj Trnovitici.

 

Pretpostavlja se da je crkva građena oko 1108. godine. U Spomenici trnovitičke župe spominju se i trnovitički Pavlini. U 13. stoljeću Trnovitica se zvala Komor, po plemićima od Komora. U Kanonskoj vizitaciji spominje se crkva Sv. Martina u Komoru. Godine 1334. pod imenom «Ecclesia sancti Martini de Twviski»-Twviski je stariji mađarski oblik za Tiske (Tiške), Trnje. Godine 1501. mjesto se spominje pod istim imenom, samo što umjesto dodatka «de Twviski» stoji «in Spinis» dakle i opet u Trnju.

 

Možda u tom dodatku leži i začetak današnjeg imena Trnovitica. Kraj je bio dosta pošumljen, a gdje je šuma, tu je i trnje. Do Turskih provala u ove krajeve Trnovitica je bila sjedište župe koja se spominje još od 1112. godine. Turci su ondje ostavili pustoš-bez naselja i stanovnika skoro 150 godina.

 

Godine 1737. sjedište župe preneseno je iz Stare Plošćice u Veliku Trnoviticu. Srednjovjekovna barokizirana župna crkva Sv. Martina opremljena je vrijednim baroknim oltarom Sv. Martina iz 1746. godine. Lijevo od oltara Sv. Antuna nalazi se barokna propovjedaonica, a na vrhu pokrova nalazi se plastika Sv. Mihaela. Vizitator Antun Millos opisuje podrobno crkvu 1765. godine i iz tog opisa doznajemo da je crkva već tada imala današnji oblik. Župni stan nalazi se nasuprot župne crkve Sv. Martina u Velikoj Trnovitici. To je katnica sagrađena 1837. godine za župnikovanja Mihaela Kramarića (od 1831. do 1853. godine).

 

STOPA SVETOG MARTINA


Stopa svetoga Martina, postavljena je prilikom obilježavanja devetstote godišnjice župe sv. Martina u Velikoj Trnovitici. Na ulazu u crkvu može se vidjeti lijevana stopa. Mještani su izuzetno ponosni jer je Velika Trnovitica uvrštena u kartu štovatelja sv. Martina, a samim tim i na turističku kartu.

Najave događanja

07.07.2017. Zapovijed pod lipom
Srpanj je mjesec kada stanovnici Miklouša i okolnih sela slave svoje starinske običaje i kulturnu tradiciju, te i ove godine od 07.- 09. srpnja po 43.put, KUD "Sloga" u suradnji s Gradom Čazma, Centrom za kulturu i TZ Čazma...