Općina Hercegovac

Hercegovac je smješten na području staroga, doturskog sela Crne Reke, udaljen tri kilometra od rijeke Ilove koja dijeli Moslavinu i Slavoniju i nalazi se na 17°5´ istočne geografske dužine i 45°37´ sjeverne geografske širine. Pod nazivom Crna Reka zabilježen je još 1265. Kada su 1542. Zaprijetili Turci, većina hrvatskih žitelja napušta ovo područje koje krajem 17. i početkom 18. st. naseljavaju Hrvati iz desnog Počesamlja i bližeg dijela Polonja. Krajem 19. st. doseljuju Česi koji i danas čine oko 10% stanovništva općine.


Od početka 20.st. pa do Drugog svjetskog rata, Hercegovac je nadaleko poznat po mlinarskoj, ciglarskoj, mljekarskoj i metalskoj industriji, a 1927. osnovana je i nabavno-prodajna i proizvođačka Zadruga koju su osnovali poljodjelci.
Nakon Drugog svjetskog rata provedena je nacionalizacija i privatno gospodarstvo postaje društveno vlasništvo, tako da dolazi do zastoja u razvitku gospodarstva koje se od 1957. počinje ponovo razvijati, a posebito se razvija poljodjelstvo, prehrambena i metalska industrija te trgovačko-ugostiteljska i drvno-industrijska djelatnost.

 

Tijekom Domovinskog rata Hercegovac postaje općinsko mjesto. Općina je konstituirana 28.travnja 1993. a nakon odvajanja Općine Velika Trnovitica 1997. godine, Općina Hercegovac se rasprostire na površini 51 km2 s oko 2800 stanovnika. 


Danas

 
Hercegovac ima plinsku mrežu, vodovod, kanalizaciju, nekoliko dobro opremljenih trgovina, poštanski ured, banku, benzinsku crpku, dvije pekarnice, osnovnu školu, dječji vrtić s dvije odgojne skupine, nogometno i rukometno igralište, streljanu koja zadovoljava olimpijske standarde, knjižnicu i čitaonicu, liječničku i veterinarsku ambulantu, a u izgradnji je i vatrogasni dom. Razglednicu općine Hercegovac dopunjuju Hrvatski seljački dom i Češki dom u Hercegovcu, seoski društveni domovi u svim pripadajućim mjestima te crkve u Hercegovcu, Ladislavu, Palešniku i kapelica u Ilovskom Klokočevcu.


Unatoč kriznom vremenu u gospodarstvu, u općini Hercegovac razvijen je bogati društveni i kulturni život kroz rad brojnih športskih i kulturno-umjetničkih udruga i društava: Hrvatske čitaonice, KUD-a „Slavko Kolar“ iz Palešnika, Češke besede, NK „Hajduka“ i „Laste“, Šahovskog društva „Braslav Rabar“, Lovačkog, Streljačkog i Športskog ribolovnog društva te dobrovoljnih vatrogasnih društava koja su organizirana u svim mjestima općine. U razvojnom planu i programu ove općine zacrtani su sljedeći značajniji projekti: dovršenje vatrogasnog doma središnjeg vatrogasnog društva, izgradnja športske dvorane, obnova cesta i mjesnih domova, objedinjavanje kanalizacijskog sustava i izgradnja pročistača te nastavak širenja vodovodne mreže. Uz sve navedeno nastaviti će se s pomaganjem rada kulturnih, športskih i društvenih udruga te opremanjem dječjih igrališta jer općinu ne čini samo infrastruktura nego i ljudi.

 

Kontakt:


Općina Hercegovac

Moslavačka 147

43284 Hercegovac

telefon: 043/524-560

fax: 043/524-505

e-mail: opcina.hercegovac1@bj.t-com.hr

web: www.opcinahercegovac.hr

Najave događanja

07.07.2017. Zapovijed pod lipom
Srpanj je mjesec kada stanovnici Miklouša i okolnih sela slave svoje starinske običaje i kulturnu tradiciju, te i ove godine od 07.- 09. srpnja po 43.put, KUD "Sloga" u suradnji s Gradom Čazma, Centrom za kulturu i TZ Čazma...