Ribolov

Garešnica i okolica poznat je kraj po velikom broju ribnjaka i voda. Najveći su ribnjaci u Hrastovcu i Kaniškoj Ivi, a nadaleko je poznato jezero „Skresovi“ kojim gospodari ŠRD „Ilova“.  Na jezeru postoji uređena šetnica, sala za ručkove i večere, prekrasan park za manifestacije poput poznate „Fišijade i riblje zabave“.

 

Grad Garešnica na svom području ima 12 športsko-ribolovnih društava i to kako slijedi:

 

 

ŠRD «Štuka» - Uljanik

ŠRD «Amur» - Hrastovac,

ŠRD «Deverika» - Mala Mlinska,

ŠRD «Šaran» - Ilovski Klokočevac,

ŠRD «Ilova» - Tomašica,

ŠRD «Ilova» - Garešnica

ŠRD «Som» - Kaniška Iva,

ŠRD «Šaran» - Garešnički Brestovac

ŠRD «Klen» - Velika Trnovitica,

ŠRD «Babuška» - Dišnik,

ŠRD «Bršljanac» - Velika Bršljanica

ŠRD «Amur» - Velika Mlinska. 

 

Svako društvo ima izgrađen vlastiti športski ribnjak, od kojih je površinom najveći ribnjak «Skresovi» - 10 ha, kojim gospodari ŠRD «Ilova» iz Garešnice. Ribnjaci športskih društava nisu namijenjeni uzgoju ribe već isključivo ribolovu, a u njima obitavaju šaran, amur, smuđ, štuka, som, deverika, babuška, keder i patuljasti somić, a nestaju linjak i karas. Klen, linjak i zlatni karas su inače autohtone vrste ovog područja koje su u nestajanju, a povratak na njihov uzgoj je prilično riskantan zbog niskog vodostaja tekućica ovog kraja – rijeka Garešnice, Ilove, Toplice i njihovih pritoka u ljetnom periodu.

 

Bogatstvo ribnjaka i rijeke Toplica, Ilova i Garešnica kvalitetan su resurs za ribolovni turizam.

 

Ribnjaci «Skresovi»  nisu potpuno nepoznati široj domaćoj i inozemnoj javnosti jer se na njima tradicionalno u rujnu održava Fišijada, a ŠRD «Ilova» je godinama domaćin kola lige kao i organizator završnice kupa Hrvatske za mlađe uzrasne kategorije – katede. Natjecateljska ekipa ŠRD «Ilova»  Garešnica član je I. Hrvatske lige i osvajač nekoliko prijateljskih kupova. 

Najave događanja

07.07.2017. Zapovijed pod lipom
Srpanj je mjesec kada stanovnici Miklouša i okolnih sela slave svoje starinske običaje i kulturnu tradiciju, te i ove godine od 07.- 09. srpnja po 43.put, KUD "Sloga" u suradnji s Gradom Čazma, Centrom za kulturu i TZ Čazma...